Een delegatie van de Keizerlijke Commanderie, vergezeld door de Jeugdambassadeur Rémy Gressens en de fruitdichter Marc Liebens bezorgden een korf Haspengouws zomerfruit aan de koninklijke familie.

Koning krijgt voor het eerst zomerfruit

 

Het bezoek, dat de Keizerlijke Commanderie jaarlijks aan de koning brengt om hem het primeurfruit van Haspengouw aan te bieden, vond tot nu toe steeds in het najaar plaats. Het waren dan ook vooral appelen en peren die richting Laken gingen. Vorig jaar kon het bezoek in Brussel niet doorgaan wegens restauratiewerken aan het Koninklijk Paleis, en zullen zeker nog zes maanden duren.

Dus zocht het “Huis van de Koning” een andere oplossing: de vertegenwoordiger van de Koning zou naar het Provinciehuis in Hasselt komen om het fruit in ontvangst te nemen. En het was niet in oktober zoals gewoonlijk maar in juli. “We hebben dan onze fruitkorf met andere fruitsoorten moeten vullen want de appelen en peren van vandaag dateren van vorig jaar en komen uit de koelcellen. Maar het is meteen ook het ideale moment om aan België te tonen dat Haspengouw meer is dan appelen en peren, maar ook het Mekka is voor bramen, bessen, frambozen, aardbeien en kersen”, zegde voorzitter-grootmaatschalk Jos Lacroix toen hij de Directeur Generaal van het Hof van de Koning, mevrouw Dominique Mineur, hartelijk welkom heette in Limburg.

De grootmaarschalk kwam nog even terug op het boerenprotest van de voorbije maanden. “Wie in het nauw gedreven wordt, doet soms domme dingen, zoals toen. Maar de landbouwsector is professioneel en flexibel genoeg om het hoofd te bieden aan crisissen van klimatologische, geopolitieke of politieke aard. Dat is de aard van de boer”, zegde hij nog.

Gouverneur Jos Lantmeeters was dan op zijn beurt fier het de provinciale inspanningen die geleverd worden op het wetenschappelijk vlak met de steun aan de Proeftuin in Kerkom, het PCF.

Dominique Mineur, in een vorig leven nog ’s werelds allereerste vrouwelijke ambassadeur in Saudi-Arabië, was blij met de hartelijke ontvangst in Limburg. Tijdens de receptie, aansluitend op het officiële gedeelte, stelde ze dan ook tal van vragen over het reilen en zeilen in de fruitteelt en de uitdagingen voor de toekomst.