46ste Kapittel van de Keizerlijke Commanderie

Drie nieuwe maarschalken en een nieuwe fruitdichter voor Keizerlijke Commanderie

Tijdens het 46ste Kapittel van de Keizerlijke Commanderie werden drie nieuwe maarschalken ingezworen, naast een eremaarschalk, vier grootofficieren en twaalf officieren. Het kapittel met 160 aanwezigen vond voor het eerst plaats in de Minderbroederskerk van Sint-Truiden, een ideale locatie voor een serene plechtigheid, dank zij de hulp van het stadsbestuur en de stadsdiensten.

Het Praesidium van de Keizerlijke Commanderie stelde ook een nieuwe fruitdichter aan, Marc Liebens uit Hasselt, nadat de ambtstermijn van Margot Delaet uit Heers verstreken was. Ook hij werd ingezworen.

Voor Haspengouw en het fruit
Volgend jaar bestaat de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie 50 jaar: in juni 1975 hielden enkele notabelen uit Sint-Truiden de vereniging boven de doopvont. En zelfs na bijna 50 jaar is de Commanderie nog steeds springlevend, te meten aan het aantal activiteiten die ze organiseert, met onder anderen wedstrijden met fruit tot cultuur en kunst met fruit. En dat allemaal met slechts één doel: Haspengouw en Haspengouws fruit te introduceren in onze keukens, bij onze kinderen en de mensen ervoor te sensibiliseren dat fruit van hier beter en gezonder is en een kleinere ecologisch voetafdruk heeft dan de buitenlandse rassen. Ook het jaarlijks kapittel waarop mensen uit de fruitwereld, de culturele, politieke, economische en toeristische sector geïntroniseerd worden, is daartoe een middel

Nieuwe commanderie-leden
Daniël Graf, Etienne Leers en Noël Reynders werden als nieuwe maarschalk en lid van het Praesidium (bestuur).
Dirk Bertels, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Bel’Orta werd eremaarschalk. De titel van grootofficier was er voor Peter Deltour, kersvers schepen van Toerisme in Sint-Truiden, Siep Koning, directeur van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, Roland De Smet, diensthoofd Hardfruit bij Bel’Orta, Ronald Lampers, voorzitter van de Orde van de Hasseltse Speculaas en Richard Sleurs, de bezieler achter het Kasteel van Ordingen. En verder werd de Commanderie nog twaafs officieren rijker: Alle-Marie Demaret (Vèrvî-Riz uit Verviers), Carla Lenaerts (Hasseltse Jenever), Michèle Collard (Witloof Evere) Ria Jonckers (Commanderiefotograaf) Stijn Avermaete (Studiekring Guvelingen, Benny Buntinx (directeur de Bogaard), Semke Dendas (fruitsnoepfabrikant uit Grazen), Omer Swennen (Kortessems Fruit) Valère Lacroix (Stedelijk Feestcomité Sint-Truiden), Bernard Bienaimé (Jurade Princière van Chimay), Tim Beliën (diensthoofd zoölogie bij PCFruit) en Marc Vienne (Crastofé van Ittre).