Kapittel

Minister Jo Brouns wordt eregrootmaarschalk

Het 45ste kapittelbanket van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie trok opnieuw veel volk: 120 vertegenwoordigers van de fruitsector en het politieke en sociale leven, betrokken bij of ijverend voor ons inlands fruit, tekenden present.

Voor het eerst waren er delegaties aanwezig van over de taalgrens, want de Keizerlijke Commanderie wil haar inspanningen om het Haspengouws fruit te promoten over de provincie- en taalgrens leggen.

Tijdens de plechtige intronisatieplechtigheid werden er tal van prominenten opgenomen in de Keizerlijke Commanderie.

Minister van Werk, Economie, Innovatie en vooral van Landbouw, Jo Brouns, werd geridderd met de hoogste titel van eregrootmaatschalk. Burgemeester Ingrid Kempeneers werd eremaarschalk. En dan waren er nog 13 officieren: Veronique Moiës (directeur cc de Bogaard), Eduard de Ridder (Orde van Gambrinus Brussel), Paul Delépine (Confrérie de Visé), Kris Wintmolders (jeneverstoker), Bart Toetenel (BFV), Herman Janssens (Confrérie Hasseltse Jenever), Jo Nicolaï (Speculaasorde Hasselt), Daniël Graf (vrijwilliger), Ivo Dams (diaken), Raf Spiritus en Geert Haesevoets (Studiekring Guvelingen), Roland Stas (Kon. Stedelijk Feestcomité) en Yves Catfolis (Confrérie royale des Chauves).

Uiteraard stond de landbouwminister Jo Brouns, gezien de politieke actualiteit, in het centrum van de belangstelling. De fruittelers zijn misschien niet zo erg getroffen door de stikstofproblematiek maar hebben in Jo Brouns wel een compagnon de route gevonden in hun strijd voor een eerlijke prijs voor hun producten, maar daar is de Limburgse minister ook al lang van overtuigd.

“Nu nog onze mensen ervan overtuigen dat een appel van hier lekkerder, gezonder, milieuvriendelijker is dan al die geïmporteerde appelen met fancy en blitse namen zonder smaak, dan wordt het inkomen van onze fruittelers er weer een stuk leefbaarder door”, besloot voorzitter grootmaarschalk Jos Lacroix