Fruit in de school

Europees Parlement stemt aanbevelingen schoolprogramma 

Hilde Vautmans: “Elk kind in Europa moet kunnen genieten van gratis en gezonde voeding op school”


Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin ze meer budget vragen om het schoolprogramma voor fruit, groenten en melk op school te verbeteren. Europees Parlementslid en lid van de landbouwcommissie Hilde Vautmans is blij dat er prioriteit wordt gegeven aan lokale en seizoensgebonden producten.
 
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Het huidige schoolprogramma voor fruit, groenten en melk op school, in Vlaanderen bekend als Oog voor Lekkers, loopt dit jaar af. Ik ben altijd een grote voorstander geweest van het programma, maar het moest vereenvoudigd en aangepast worden. Zo zagen we dat de regeling een groot deel van de schoolkinderen niet bereikt. In het schooljaar 2019/2020 namen slechts 19,1 miljoen van de 76,2 miljoen EU-leerlingen deel aan de regeling. Dit probleem houdt rechtstreeks verband met het beperkte budget dat aan scholen is toegewezen. Op initiatief van onze liberale fractie vragen we daarom een aanzienlijke verhoging van het budget.”
 
“Een ander cruciaal punt is voor mij vereenvoudiging van het administratieve proces. Ik stond met onze scholen in contact en de administratieve rompslomp is echt het grootste struikelblok. Daarom heb ik in de landbouwcommissie echt gehamerd op die vereenvoudiging. In Europa werden sinds de start van dit programma tot nu toe meer dan 240.000 ton aan fruit en groenten en 580.000.000 liter melk uitgedeeld aan jaarlijks een twintigtal miljoen Europese kinderen. Ook in ons land is het een succes. Ongeveer 2.400 Belgische scholen deden eraan mee, waarmee we ongeveer 420.000 kinderen konden bereiken. Het schoolprogramma is een waardevolle ervaring die gratis toegang tot gezonde voeding voor alle kinderen mogelijk maakt, we moeten dit zo optimaal mogelijk maken en zorgen dat elk kind in Europa ervan kan genieten,” besluit Hilde Vautmans die in Sint-Truiden ook schepen van Landbouw is.