Gaza-Jericho, l'histoire se répète

Gaza is het Jericho van 3100 jaar geleden

Er is geen god meer, alleen slechte mensen

 

Als er al een god bestaat, hij of zij moge dan Christus, Jahweh of Allah heten, Posseidon of Jupiter, Wodan of Athena, Bacchus of Brahma, dan zal die zich nooit moeien met een beperkte soort mensen. Als er al goden zijn, zijn die er voor iedereen en willen ze ook voor iedereen goed doen. Een god die mensen ertoe aanzet om andere mensen de duivel aan te doen is geen god, maar de duivel zelf.

 

Geen enkele god zal ook dingen beloven zoals “dit land is van u”, “jij bent beter dan de andere”, “ik geef alle macht aan u”, “dood je vijanden”. Onder de opschortende voorwaarde uiteraard dat er een god zou zijn.

In de massamoord, de genocide die er momenteel in het Midden-Oosten gepleegd wordt door de Joden op de Palestijnen, wordt er ook steeds een god opgevoerd, die aan de ene partij land zou beloofd hebben, toestemming gaf aan een herder uit Mesopotamië om aan de Middellandse Zee een rijk te veroveren. Die herder was Abraham, een belangrijk man voor Joden, Christenen en Moslims. Zijn nazaten vertrokken, na een hongersnood, richting Egypte waar het vruchtbaar was. En daar, in het land van van melk en honing Goshen, settelden ze zich, verdienden de kost door voor iedereen te werken. Slaven? Dan was de ganse bevolking van Egypte “slaaf”. Na het vrijwillig vertrek van de stam Abraham uit het zogenaamde Beloofde Land, trokken andere nomaden naar de kust van de Middellandse zee, bouwden er een leven op en steden. Maar de Israëlieten wilden terug, vertrokken uit Egypte, de Exodus. Met 600.000 weerbare mannen, zegt de Thora. Dat moet dus een groep van om en bij de 2.000.000 geweest zijn, meer dan de helft van de bevolking van Egypte! Maar ja, bijbelse geschriften en waarheid zijn tegengestelde begrippen. Geen enkele god heeft trouwens een bijbel, Thora of koran geschreven. Enkel mensen!

 

Terug naar het “beloofde land”

En die groep, onder leiding van Joshua, begint met de verovering (opnieuw) van het land. Steden worden platgewalst, de bewoners uitgemoord, andere religies van de kaart geveegd, want dat land was aan hen “beloofd” door een (of andere) god. Ze hadden toen nog geen bommen en raketten, drones en massavernietigingstuigen zoals nu, maar de overeenkomst met Jericho van 3100 jaar geleden en Gaza vandaag is groot: weg stad, de mensen dood, wat ‘vreemd’ was vernietigd.

Een makkelijk volk waren ze niet, die Israëlieten: “a pain in the arse” van de Romeinen die hen rond de geboorte van Christus overheersten. En die Romeinen maakten korte metten en 2000 jaar geleden kieperden ze de opstandingen het land uit, de Diaspora, en de Joden werden over gans West-Europa verspreid. Waren ze overal even welkom? Neen. Ze werden vaak met alle zonden van Israël beladen. Hun gesloten, zelfs afgesloten bestaan zorgde voor regelmatige pogroms, vervolgingen. En 70 jaar geleden was er de ergste in zijn soort: 6.000.000 joden werden door de Nazi’s vermoord.

 

Na de oorlog

Het Oosten en het Westen zaten met een probleem na 1945: de Joden. Ondertussen hadden de Britten Palestina, zoals het gebied heette, op de Turken veroverd tijdens de Eerste Wereldoorlog, en begonnen de Joden zich langzaam maar zeker weer in het gebied te vestigen. De westerse oplossing van het Duitse Jodenprobleem werd opgelost door het land, als een god, weer te beloven aan deze bevolkingsgroep. De UNO besliste nog dat er twee staten moesten komen, een Joodse en een Arabische. Maar Ben, Goerion riep in 1948 eenzijdig de Joodse onafhankelijkheid uit. En weg was de tweestatengedachte. Wat kwam er in de plaats: herhaalde veroveringsoorlogen, herhaalde aanvallen op Israël, een regio waar het sindsdien nooit nog rustig was. En de Palestijnen, die er woonden, zaten met de miserie: geen land, geen grond, geen rechten, niks. Want ondanks alle UNO-resoluties, blijft Israël een tweestatenoplossing tegenhouden, want ondertussen waren de gebieden, die nog een beetje Palestijns waren, ingepakt door Joodse kolonisten die er in Israël op overschot waren.

 

Endlösung?

Wat er nog van de Palestijnen overbleef, werd in een getto bijeengedreven, net als de Nazi’s deden met de Joden in Warschau en Theresienstadt. Maar nu in hun eigen land, in Gaza, waar nu op de 10 minuten een kind sterft onder de meedogenloze, niets ontziende Israëlische bommenregen van Amerikaanse makelij, mleer dan 10.000 Palestijnen op één maand tijd, in het Duits de Endlösung. Terwijl het Westen toekijkt! Biden (USA) blijft pal achter Israël staan, Macron (FR) evenzeer, Sunak (GRB) ook, Scholtz (DTS) en  De Croo (BEL) doen niet onder. Beschamend verstoppen ze zich achter de wandaden van Hamas om de Joodse bommenregen op Gaza te rechtvaardigen. Zelfs de “grote” staatsman uit het kleine Antwerpen, De Wever, moet het opnemen voor de Joodse zaak, niet abnormaal als men de economische belangen van de Joden in Antwerpen vergelijkt met die van de Moslims, heel normaal als je weet dar er meer Joden in de USA wonen dan in Israël, vinden zij.

 

Mijn hart bloedt

Mijn hart bloedt. Voor de duizenden dode Joden die met het conflict niks te maken (willen) hebben, voor de honderdduizenden Palestijnen die ontheemd en gedood werden, voor de kinderen die in Gaza stad in de couveuse sterven omdat er geen elektriciteit is, voor de scholen en ziekenhuizen, opgetrokken met onze ontwikkelingshulp, die door de Israëliërs aan flarden geschoten, door de schijnheilige Arabische buurstaten die hun grenzen zelfs gesloten houden voor vluchtelingen, door al diegenen die hier de “goede zaak” van deze oorlog durven te bepleiten. Mijn hart bloedt door alle kinderen die door geweld hun ouders verliezen, voor alle ouders die hun kinderen zelfs niet kunnen begraven. En dan rijst bij mij de vraag: als dit eenmaal voorbij is, wat dan? Gaat het evenbeeld van Hitler en Poetin, dat in Israël zo lief Bibi wordt genoemd, ook zelf zorgen voor de restauratie van wat hij verwoest heeft? Mijn hart bloedt en de televisiebeelden doen pijn: ik waan me in een irreële wereld. Bij het zien van die beelden denk ik: is er ergens één god ter wereld die hiervoor verantwoordelijk is? Is er ergens één god voor wie je dergelijke wandaden pleegt? Dan moet ik jammerlijk tot de vaststelling komen dat er geen god meer is, alleen maar slechte mensen.