Verkiezingen

Hoe groen kan “Groen” zijn

“Groen” stelt voor om de maandag na de verkiezingen van 9 juni 2024 (Vlaams, Federaal en Europees Parlement) voor de leerlingen vanaf 16 jaar een examenvrije maandag te geven. Hoe groen kan je zijn in je voorstellen? Blijkbaar is er niks groener dan “Groen”.

Eerst was er de ‘noodkreet’ van de Vlaamse Vereniging van Studenten via ene twitterende Julien De Wit, die het ‘niet kunnen’ vond dat men de verkiezingen organiseerde in het midden van de examens. Nu hun pubers door God weet welk politicus uitgevonden wetje ook stemrecht krijgen, ook al interesseert politiek ze geen moer, ook al weten ze niet waarover het gaat tenzij hun eigen wereldje, ook al geeft men medezeggenschap aan mensen die officieel nog geen verantwoordelijkheid kunnen hebben voor hun daden (want onder de 18 pleeg je quasi ongestraft een misdaad omdat minderjarigen beschermd moeten worden), worden diezelfde nieuwe volwassenen gepamperd in de hoogste graad.

Hierbij de volgende bedenkingen:

  1. Stemmen is niet verplicht, blijf dus gerust thuis, als de examens het niet toelaten
  2. Door de niet-verplichte opkomst zal het ook minder druk zijn aan de stemkantoren, een half uurtje uittrekken om je zo bevochten democratisch recht uit te oefenen is meer een zegen dan een vloek in de stresserende examentijd.
  3. Arbeiders die moeten werken moesten in het verleden ook niet gaan stemmen, moesten zelfs een volmacht geven. Een briefje van de baas was genoeg.
  4. Wanneer ze eenmaal 18 zijn en in het hoger onderwijs zitten, is dat allemaal blijkbaar niet meer nodig.
  5. Krijgt de gewone werkman op de maandag na de verkiezingen ook een dagje ter compensatie van zijn verloren zondag?
  6. Ik ben curieus hoeveel 16 tot 18-jarigen zich gaan laten registreren om voor het Europees Parlement te stemmen (dat zou vanaf 1 mei 2023

“Gaan stemmen kan snel wat tijd vragen, zeker voor studenten die op hun kot blokken. Dat kan voor heel wat stress zorgen bij jongeren die in de examenperiode sowieso al veel aan hun hoofd hebben”, aldus de supergroene covoorzitter Jeremy Vaneeckhout, hierin bijgetreden door de socialisten die ‘stemmen ruiken’.

Ik dacht dat de ecologisten tot de jaren van discretie en verstand gekomen waren. Niet dus. Ook de socialisten van Vooruit niet. Ik zal weer traditioneel moeten stemmen zeker? En ook daar is mijn keuze weer wat beperkter geworden.