De Rave party

Raven verdeelt Sint-Truiden

Het was weer een gezellig weekend in Sint-Truiden: terwijl het eindelijk fatsoenlijk weer was en tienduizenden toeristen genoten van de bloesems, met soms wat overlast (want te veel is te veel) en tienduizend jongeren die op vredige maar luidruchtige manier het vliegveld van Brustem innamen.

Na dit weekend is Sint-Truiden nog maar eens een verdeelde stad. Sint-Truiden is in twee kampen verdeeld: diegenen die drie nachten het geboenk van de illegale raveparty moesten trotseren en de ravers naar de hel verwezen en diegenen die vanop verre afstand dachten: waarom niet, laat de jeugd zich toch amuseren (daaraan toevoegend: chance dat het hier niet is).

Sint-Truiden is in nog twee kampen verdeeld, met ongeveer evenveel aanhangers: diegenen die vonden dat er streng moest opgetreden worden, de boel uit mekaar spuiten, en de anderen die zich konden vinden in de voorzichtige aanpak van de ordediensten.

Er zijn nog twee kampen in Sint-Truiden: mensen die weten wat beleid voeren is, zeg maar de traditionele partijen, die de zachte aanpak prefereerden en de weglopers, die hun partij in de steek lieten: ze noemen zich “onafhankelijken”. Zij vonden een ongemeen streng optreden van de politiediensten en desnoods het leger op zijn plaats en werden hierin bijgetreden door de ultra’s van het Vlaams Belang. Ze zijn in goed gezelschap

En dan is er nog een politica, geboren in Genk, groot geworden in Antwerpen en nu de leading lady van de Vlaams nationalisten in Limburg, die het in volle crisis niet beter west dan ergens een zwarte piet te zoeken in de partij die haar NV-A groot maakte. En haar Zuhalleke breed uitgesmeerd op tv mocht komen vertellen. Dat ze even daarvoor nog in de kerk van Kortessem zat te wachten op een medaille, geen woord. Daar was trouwens ook geen pers. Maar een Vlaams minister die een Federaal minister tot de orde roept, in een dossier waarmee ze totaal geen zaken heeft, dat is ‘du jamais vu’.

En heb ik een mening? Neen, ik ben ook geen politicus en ik heb nog minder ervaring met dergelijke noodsituaties. Hebben ze in Brussel La Boum beter aangepakt dan de Truienaren de Rave van Brustem. Ik zou het begot niet weten. Maar wat ik wel weet dat er weer duizenden professionele crisismaga-gers op facebook de situatie verziekten met hun belachelijke, zelfs idiote commentaren. En tegen die toevloed van verziekte commentatoren op de sociale media, daar kan geen mens wat tegen doen. Alhoewel ik wel zou zeggen: uit mekaar spuiten.