Crevits droomt hardop

Hilde Crevits scheef een boek: "Tussen pompen en verzuipen"

“Hilde Crevits (CD&V) droomt van een brede Vlaamse volkspartij, dat schrijft ze in haar nieuwe boek ‘Tussen eb en vloed’. Een nieuw kartel met N-VA sluit de Vlaamse minister niet uit.” Met deze zin verslikte ik me in mijn ochtendkoffie tussen een boterham met choco en het Nieuwsblad. De christendemocratische coryfee heeft ook de auteursschoenen aangetrokken maar ze had haar boek beter “Tussen pompen en verzuipen” geheten dan “Tussen eb en vloed”.

 

Het aandeel van CD&V bij de Vlaamse kiezers daalt metterdag: van wat ooit een riante meerderheid was blijft nog een restant van 12 procent over. En dan moet je dus niet hoog van de toren blazen maar nederig in eigen hart kijken en zich afvragen: “Dedju, hebben we het dan zo slecht gedaan?”

Yves Leterme zat ook zo te zwemmen in het troebele vijverwater dat de CD&V bezigt. En hij vond het ei van Columbus: een kartel met de N-VA: omarmen en dan doodknijpen. Maar het pakte verkeerd uit want hij opende de doos van Pandora en het koekoeksjong smeet de rest van de jongen uit het nest En zie, de N-VA is nu dubbel zo groot als die van voedstervader Leterme.

Hilde Crevits is ook aan het dromen geslagen en het grote licht uit West-Vlaanderen heeft de mosterd uit de pot van al even West-Vlaamse Leterme gepikt. Zij droomt van een brede Vlaamse volkspartij, een kartel met de N-VA. De droom van Crevits was in het verleden de nachtmerrie van Leterme. En niets laat een ander scenario vermoeden. Maar de schrik om ‘eruit’ te liggen, niet meer aan de touwtjes van de macht te kunnen trekken is groter dan haar zin voor realiteit. Op dorpsniveau klutst men de politieke kleuren door mekaar. In het ene dorp vrijen rood en blauw mekaar op, in de andere geel en oranje, in weer een andere  groen met … kies maar een kleur, de aartsvijanden in Bommerskonten zijn de minnaars van Zevenkoten. Politieke partijen zijn zoals een parenclub: iedereen doet het met iedereen, als hun gezicht en hun speeltuin mekaar maar aanstaan. Maar politiek gaat echter verder dan seks: daar paart men voor de macht, om de grootste te zijn. En het kartelidee van Crevits is daar het exponent van.

Hilde, droom verder in de overtuiging dat je droom een nachtmerrie wordt, met wie je het ook doet! Jammer dat een verstandige vrouw als jij zo laag gevallen bent, tot politiek op het niveau van de Bornedries, “Het kan verkeren”, zei Bredero. Maar zonder mij dan. Jammer dat ik geen lidkaart meer heb om terug te sturen.