0,25 procent

Wie leest er nog gazetten?

In de woensdagedities van Het Belang en Het Nieuwsblad stond de aankondiging van een stille vredestocht in Sint-Truiden op woensdagavond. Daar kwamen welgeteld 100 mensen op af, omgerekend 0,25 procent van de Truienaren. Liggen ze niet wakker van hetgeen er in de wereld gebeurt op dit ogenblik? Lezen die dan geen gazetten? Het Belang en Het Nieuwsblad moeten zich ernstig zorgen maken

Waarom zou niet gaan wandelen voor vrede? Het weer is te slecht, maar dat zag je niet aan de mensen op de kerstmarkt. Het is te koud, maar daar bestaan jassen tegen. Het doet niets af: Poetin heeft geen oren en Netanyahu oren noch ogen. Zelfs de USA hebben niks aan hem te zeggen en de Russische dictator geniet van zijn hongerende volk en van de lijkzakken die met camions terug naar Rusland komen.

Het hele Westen kokhalst van de beelden van de bombardementen en de 20.000 doden in Gaza, van de vluchtelingen die van hot naar haar gejaagd worden Heel de wereld houdt zijn hart vast wanneer Europa toegeeft aan de chantage van dwarsligger Orban of als de USA hun gat in de haag steken. Maar zelf een paar uur voor de vrede naar buiten komen, weliswaar symbolisch, is voor ons te veel.

Chapeau voor de organisatoren: zij staken hun nek uit, al vele malen sinds de Russen Oekraïne onder de voet wilden lopen. Zijn wij dan oorlogsmoe? De Oekraïense vluchtelingen worden reeds als ambetant bestempeld, de tolerantiegrens verlaagt dagelijks onder invloed van de gatlikkers van Chinese spionnen. Worden de mensonterende beelden uit Gaza een gewoonte, wordt miserie en ellende het nieuwe normaal? Te meten aan de 0,25% Truienaren die er wakker van liggen, begint het daarop te lijken.

En wat nog erger is dan de afwezigheid van Jan Modaal, dat is de afwezigheid van de politici: twee stuks merkten we op in de optocht. TWEE!!! Ik ben ervan overtuigd dat de afwezigen zich dubbel zullen plooien om hun afwezigheid te wettigen. Receptie hier, opening daar, u kiest zelf maar. Ik krijgt een erg lage dunk van hun woorden die al lang hun daden niet meer dekken.

En het laatste wat me van het hart moet is onze katholieke Kerk. We liepen achter twee spandoeken van PAXCHRISTI aan, de Vrede van Christus. Op een van de vorige optochten was het weer barslecht en week de groep ook uit naar de Hoofdkerk. Oorspronkelijk moest dat 150 euro kosten, maar uiteindelijk koos de kerk, na flink protest, dan toch maar geen geld voor haar eieren en mocht de groep achter Pax Christi toch gratis schuilen in Zijn huis. De geschiedenis herhaalt zich nog steeds ... er was geen plaats voor Hem.