Bedankt Vanhool!

Vaders verwerven, zonen erven, kleinzonen bederven

Het verhaal van Vanhool in zes woorden. Voor 2500 werknemers wacht een C4, voor een kleine 30 parvenus wacht het kapitaal in een of ander belastgingsparadijs. Een stomme erfeniskwestie deed het doek vallen over een prachtig bedrijf.

Vanhool is niet meer! De CEO verliet spoorslags het bedrijf, te pretentieus om zijn werknemers zelf te melden dat ze de straat op vlogen. De Vlaamse regering zit met haar gat bloot want ze werd ingehaald, gepasseerd en ter plaatse achtergelaten door het buitenlands grootkapitaal. En wat blijkt dan, Vanhool heeft nog een lening lopen bij die Vlaamse overheid … waarvan ze de helft hoopt te recupereren”, zegt Vlaams economieminister Brouns.

Het is het verhaal van elk bedrijf dat kapot gaat aan wanbeleid en wanbeheer: de lusten zijn voor de eigenaars die met de noorderzon verdwijnen in hun kastelen, de lasten, en die zijn niet min: werklozensteun, leningen, tewerkstellingsprogramma’s en nog maar eens toekomstige leningen aan de nieuwe eigenaars, komen op het conto van de Vlaming. Is dat het Vlaanderen, waar het veel beter zou gaan, dat ons door de NV-A beloofd werd en ons nu opnieuw als slogan door de strot geduwd wordt? Is dat de economie waar het VBO en de liberalen zo vol van zijn? Als zij spreken over het bedrijfsleven, dan hebben ze het nooit over tewerkstelling, enkel over de winsten van de aandeelhouders.

Hopelijk is Vlaanderen dat niet vergeten tegen juni 2024 want overal in het land voerden politici een schimmenspel op, dat België, Wallonië, Brussel en Vlaanderen voor geen meter vooruit geholpen heeft. Integendeel, vraag dat maar eens in Koningshooikt.